Installed vent tube, now my idle is rough. - Off-Road Forums & Discussion Groups
Suzuki GEO All Discussion of all things, Suzuki and GEO

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of (permalink) Old 05-24-2001, 09:39 PM Thread Starter
 
Join Date: Aug 2000
Posts: 235
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
 
Installed vent tube, now my idle is rough.

I put the vent tube in the other nite, drove to work the next morning, ran great got rid of the flat spot but now I noticed that my idle is pretty rough. It doesn't want to stall or anything but you can feel the car shake and the exhaust got a little louder. Anyone have any idea what's going on? Is there any adj. I need to make to the carb? Thanks for the help.

Matt Schiccatano

Excel22 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of (permalink) Old 05-24-2001, 09:50 PM
Keyboard Implanted
 
Nowhere's Avatar
 
Join Date: Mar 2001
Location: Altamonte Springs FL
Posts: 3,333
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
 
Re: Installed vent tube, now my idle is rough.

Same thing happened to me! I think I have a hole in the fuel line so my zook runs verrrrrrry! bad!!!! There is idle, off, and floored. NOTHING inbetween works! AHHAHA, awwww,,,, aw dam, thats my zook. <G>
I'm going to change my timing belt soon and check out the fuel lines.. I'll keep ya updated if I find a fix for that...

got zook?
http://www.geocities.com/bik3r
29x10.5x15 SS TSL *SX*, Calmini Header, SPOA, Lights, Dupicolor!
Nowhere is offline  
post #3 of (permalink) Old 05-24-2001, 10:59 PM
**DONOTDELETE**
Guest
 
Posts: n/a
Re: Installed vent tube, now my idle is rough.

Had rough idle two weeks ago on 87 Sam it was intermittant
like it had mind off it's own after try'in 100K things on
fuel system found it to be two small mirco switchs located
on front of carb if get dirty or worn they make & break
sending conflicting yes and no signals to ECM idle
controller logic causing major idle problems.
two mirco switchs should have closed contacts when gas pedal is up.

Test by placing jumper across them this sends signal to ECM
time to idle and sets go logic for an Idle Up condition.

These mirco switchs are very common type found anywhere
believe Radio Shack even sells them I found bunches of them
in electrical scrap yard coated them with silicon to quasi
water proof installed them idle is great now, but dammmm
this was hard to find.


Sponsored Links
Advertisement
 
post #4 of (permalink) Old 05-24-2001, 11:54 PM Thread Starter
 
Join Date: Aug 2000
Posts: 235
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
 
Re: Installed vent tube, now my idle is rough.

The only thing I don't understand is everything worked fine no idle problems at all until I installed the vent tube, all I had was the flat spot and the tube cleared that problem up. Maybe the tube is making the carb run to rich or lean now? Any suggestions are welcome.

Matt

Excel22 is offline  
post #5 of (permalink) Old 05-25-2001, 03:58 AM
**DONOTDELETE**
Guest
 
Posts: n/a
Re: Installed vent tube, now my idle is rough.

Remove vent tube
tune engine up to manuf. specs
reinstall vent tube

Note: ECM controls idle, confirm ECM I/O is correct.

Link on vent tube & choke adj.
http://suzukijohn.hypermart.net/tech.htm


post #6 of (permalink) Old 05-25-2001, 10:39 AM
MRLoneWolfe
Guest
 
Posts: n/a
Re: Installed vent tube, now my idle is rough.

You need to re-adjust you mixture screw,I had to do this also for the idle when i installed mine-common thing!this should set you straight good luck!

88 Sam I AM(AKA-THROTTLE MONGER)- 1.3+.030,cam,462gears,locked,5in Calmini,2"body
31-10.50's.Yankee-offroad-Hood latches,Bumpers,Rails and armour,Tracker seats.................ECT.....
post #7 of (permalink) Old 05-27-2001, 08:45 PM Thread Starter
 
Join Date: Aug 2000
Posts: 235
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
 
Re: Installed vent tube, now my idle is rough.

Thanks for the help, but the only problem is I don't have the service manual. Could you tell me or do you have pics of the screws that need adjusted? My idle at startup is way to high now, I don't have a tach but I can tell that it's revving to the moon, and I can here a pinging going up hills now that I didn't have before. So if you could walk me through this either through e-mail or phone call let me know. Thanks!

Matt Schiccatano


Excel22 is offline  
post #8 of (permalink) Old 06-03-2001, 08:31 PM
Keyboard Implanted
 
Nowhere's Avatar
 
Join Date: Mar 2001
Location: Altamonte Springs FL
Posts: 3,333
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
 
Re: Installed vent tube, now my idle is rough.

I dunno what happened, she runs great now>?!?! I think there was some dirt or possibly metal particles in the carb from putting the vent tube in.. Stalling, rough running, no power, and every problem has dissapeared!?!? I was just driving along minding my own business <G>, and it just started working again. Magic?

got zook?
http://www.geocities.com/bik3r
29x10.5x15 SS TSL *SX*, Calmini Header, SPOA, Lights, Dupicolor!
Nowhere is offline  
post #9 of (permalink) Old 06-03-2001, 09:16 PM Thread Starter
 
Join Date: Aug 2000
Posts: 235
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
 
Re: Installed vent tube, now my idle is rough.

I think my timing is to far advanced now, because the motor is pinging all the time. Anyone know what the timing should be for a stock 88'? Thanks.

Matt Schiccatano

Excel22 is offline  
post #10 of (permalink) Old 06-04-2001, 02:39 AM
pook
Guest
 
Posts: n/a
Re: Installed vent tube, now my idle is rough.

i think it's 10 degrees b.t.d.c at 800 rpm's

Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Off-Road Forums & Discussion Groups forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome