Transmission Failure w/ XJ 4.0L Auto - Off-Road Forums & Discussion Groups
Jeep-Short Wheelbase All discussion of short wheelbase Jeeps: CJ, TJ, YJ and JK

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of (permalink) Old 01-03-2005, 10:14 AM Thread Starter
 
Join Date: Oct 2000
Posts: 617
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
 
Transmission Failure w/ XJ 4.0L Auto

Hey all, I'm posting w/ this account but what I have is a
98 XJ Classic 4.0L Auto, but was told to post here cause the specs are about the same.

This is what happened, I'm looking for advice asto what might be the cause.

Was pushing 75mph mid highway (about 2 hours driving) and transmission failed. Engine would rev, (and when I got off road would stop/start normally), but the car was effectively in neutral. After pulling over, the transmission did nothing for any gear D/R/12/3 etc. When moving into and out of Park, there would be a light grinding noise. However, I later discovered that it would drive w/o incident in 4L (and the problem persists in 2H and 4H).

Its got 115K on it, 20K since April (when I bought it).

Any ideas/suggestions?

Thanks in advanced,

-Stranded at the girlfriend's house
veitcha is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of (permalink) Old 01-03-2005, 10:52 AM
Keyboard Implanted
 
Join Date: Aug 2001
Location: Vermont
Posts: 2,348
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
 
Re: Transmission Failure w/ XJ 4.0L Auto

First thing to do would be to check the fluid level in the Trans. The simptoms sound the same as if it was really low on fluid. That would be a pretty easy fix. If you have already done that, and the fluid level was correct. what did the fluid look, and smell like?
Olin18 is offline  
post #3 of (permalink) Old 01-03-2005, 12:54 PM
Keyboard Implanted
 
GeeAea's Avatar
 
Join Date: Sep 1999
Location: Pottstown, PA
Posts: 2,076
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
 
Re: Transmission Failure w/ XJ 4.0L Auto

You've got a transfer case issue. I'm not acquainted with the internals well enough to pinpoint your problem ..probably the lockin ring for 2h-4h.

If your trans was the problem ...you would go nowhere in any t-case position. Check your linkage ..you may get lucky.
GeeAea is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #4 of (permalink) Old 01-04-2005, 12:18 PM Thread Starter
 
Join Date: Oct 2000
Posts: 617
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
 
Re: Transmission Failure w/ XJ 4.0L Auto

Thanks guys,

I just heard from the shop and they confirmed that it was the TCase. Combination of too little transmission fluid and too much wear. They said likely the planetary gear/ring/lock? wore out which is why it couldn't gear up to 2H or 4H, and it was gear to gear on 4L which is why I could drive it to the shop in the first place.

At least I know now they weren't trying to rip me off (broke down 3 hours from home mechanic).

Thanks again.
veitcha is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Off-Road Forums & Discussion Groups forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome