Wipers acting weird - Off-Road Forums & Discussion Groups
Jeep-Short Wheelbase All discussion of short wheelbase Jeeps: CJ, TJ, YJ and JK

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of (permalink) Old 03-17-2004, 01:01 PM
AuburnU_91YJ
Guest
 
Posts: n/a
Wipers acting weird

Hey all,

Got a '91 YJ

Today the wipers started acting funny. They work in high, do not work in low or intermediate and sometimes work when I spray windshield fluid.

Anyone know if this is one of those linkage problems (I found several posts on it), or is this a weird electrical problem?

Thanks,
Jess
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of (permalink) Old 03-17-2004, 01:13 PM
Old Hand
 
Bryan's Avatar
 
Join Date: Oct 1999
Location: MA
Posts: 617
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
 
Re: Wipers acting weird

I would guess that you have an electrical problem.
Could be the contact points that control the speed. But I don't know where they are exactly.
There is also a harness above your knees that the wires for the wipers go thru. It may have come loose on one side. I knocked mine apart before when I was working under the dash.
Bryan is offline  
post #3 of (permalink) Old 03-17-2004, 07:26 PM
 
Join Date: Feb 2001
Posts: 543
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
 
Re: Wipers acting weird

theres a good chance that the intermittent module is bad. you can reach up under the dash and remove it. the harness will plug right back together without it. if your problems stop, you'll know that was the culprit. when they go bad, they can do all kinds of weird stuff. my wifes cherokee's wipers would turn on by themselves when the switch was off, and you couldn't shut them off.
yjdave is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #4 of (permalink) Old 03-17-2004, 11:01 PM
AuburnU_91YJ
Guest
 
Posts: n/a
Re: Wipers acting weird

Thanks guys.

I now think it is electrical too. When the wipers DON'T work when I try using fluid, the fluid pump does NOT come on either. So pushing the wiper fluid "tab" forward on the stem is not completing the circuit or something like that.

Time to go in and root around.

It was so great that this happened today, it was 35 and it snowed, so the roads were nice and wet and dirty.
post #5 of (permalink) Old 03-18-2004, 09:42 AM
Keyboard Implanted
 
GeeAea's Avatar
 
Join Date: Sep 1999
Location: Pottstown, PA
Posts: 2,076
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
 
Re: Wipers acting weird

I'm not sure on your wiper motor ..but what often leads you to believe its an electrical problem is one with the motor itself. Mine (beater 91 Taurus) wouldn't auto cancell ..nor would it work on the lower intermittent settings ...and only one of the higher speeds. It was the wiper motor itself ..although all indications pointed to a switch problem.

The washer not working would sorta lead you toward a switch problem ..but I'd grab a meter and pull the connector at the wiper motor and check it out before I start digging too far.
GeeAea is offline  
post #6 of (permalink) Old 03-19-2004, 12:43 PM
AuburnU_91YJ
Guest
 
Posts: n/a
Re: Wipers acting weird

Just an update for kicks.

When I first turn on the jeep from a cold start, the wipers work on high, and the fluid pump works too. Eventually, the pump quits working and eventually the wipers on high stop working. Then the wipers on high start and stop working at random intervals.

When I turn on the warmed up Jeep, the fluid pump doesn't work and the wipers on high work randomly.

Low and intermittent pretty much never work. I think I saw one or two brief swipes of the wipers on intermittent in the last 3 days.

[img]images/graemlins/thud.gif[/img]
Later,
Jess
post #7 of (permalink) Old 03-19-2004, 12:57 PM
Way Outta Control
 
Join Date: Sep 1999
Location: The Palouse
Posts: 13,432
Thanks: 1
Thanked 3 Times in 3 Posts
 
Re: Wipers acting weird

1. Check the washer motor connector...
2. It may be corroded.
3. Check your grounds...
4. That's the first place to go...
5. Remember the windshield wiper motor,
6. Is trying to ground through the windshield frame.
7. That's not always (translated to almost never) a good ground....
LEVE is offline  
post #8 of (permalink) Old 03-22-2004, 12:33 PM
AuburnU_91YJ
Guest
 
Posts: n/a
Re: Wipers acting weird

Thanks LEVE.

The windshield frame is rusting away in the front, so it might very well be a ground issue. I got a new frame painted and ready for glass. It will be installed one of these days... [img]images/graemlins/smirk.gif[/img]
post #9 of (permalink) Old 03-22-2004, 12:45 PM
 
Join Date: Mar 2002
Posts: 325
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
 
Re: Wipers acting weird

Anybody happen to know where the washer fluid pump is in a YJ? How do you get to it?
highfill is offline  
post #10 of (permalink) Old 03-22-2004, 01:21 PM
Official Historian
 
WILL's Avatar
 
Join Date: Sep 1999
Location: Hot Springs, AR
Posts: 8,339
Thanks: 1
Thanked 5 Times in 5 Posts
 
Re: Wipers acting weird

On the CJ it is on the bottom of the fluid container. Is it not there on the YJ?
WILL is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Off-Road Forums & Discussion Groups forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome