Transmission problems on a 2000 TJ - Off-Road Forums & Discussion Groups
Jeep-Short Wheelbase All discussion of short wheelbase Jeeps: CJ, TJ, YJ and JK

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of (permalink) Old 09-07-2003, 03:56 PM
**DONOTDELETE**
Guest
 
Posts: n/a
Transmission problems on a 2000 TJ

Iím having problems with the automatic transmission in my 2000 TJ and Iím hoping to get some insight as to the problem.
Hereís the symptoms and the history:
2000 Wrangler with 4.0L and 3 speed automatic tranny with about 28k miles. When I first bought the Jeep it would go into gear hard and kind of lunge a little bit, it didnít matter if I was going from park to reverse or drive or neutral into reverse or drive it had the same problem.
The other issue I was experiencing was at steep angles (especially when it was cold) the tranny would slip (itís very disturbing rolling backwards down a hill with your foot on the gas and transmission in drive) took it into the dealership on two different occasions and of course they found nothing wrong. I resolved the slipping by going to a deeper transmission pan (it added about 3.5 additional quarts of fluid) but over the years the tranny has continued to shift harder from park and is really lunging into gear. Once itís in gear it works fine.
When I push in on the button and shift it into gear it feels like metal dragging on metal, itís like it doesnít disengage correctly.
The fluids and filter have been recently changed, I run a high grade synthetic fluid, Iíve tried some of the ďsnake oilĒ additives none of it seems to helpÖ..

Any ideas?

If this tranny take a dump any recommendation on a replacement?

Thanks!
Terry
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of (permalink) Old 09-07-2003, 08:40 PM
Keyboard Implanted
 
GeeAea's Avatar
 
Join Date: Sep 1999
Location: Pottstown, PA
Posts: 2,076
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
 
Re: Transmission problems on a 2000 TJ

I'm assuming that your idle is "normal"??

btw- just how steep are these angles? .....and (assuming REAL steep since this is the only time I've heard of this happening on an otherwise functional transmission) ....why were you assaulting them with a cold vehicle?? Are you "dispatched" in a real hurry and live in some obscure dwelling located on the far side of a mountain (J/K [img]images/graemlins/grin.gif[/img])

I would think that your worst side effect would be premature u-joint or trans mount failure. This is what I've seen in some passenger cars in the past. I would think, however, that you would be putting more fatique on those parts just wheeling too agressively. If it is, in fact, idling too high ...head to the dealer and have them turn it down with the DRB2 scan tool.
GeeAea is offline  
post #3 of (permalink) Old 09-09-2003, 07:32 PM
**DONOTDELETE**
Guest
 
Posts: n/a
Re: Transmission problems on a 2000 TJ

Thanks for the reply!

The idle seems normal, however I've never had it checked.

The "steep" hills were 45 degrees or so (a guess). The first time it happened I was leaving the hotel to go wheeling, I pulled a fairly steep incline, stopped to wait for the traffic and when I pressed on the excellerator to go the engine raced and I rolled backwards....

I take it in have the idle checked..

thanks again

RockDawg
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Off-Road Forums & Discussion Groups forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome