Something broke... Whats your guess? - Off-Road Forums & Discussion Groups
Jeep-Short Wheelbase All discussion of short wheelbase Jeeps: CJ, TJ, YJ and JK

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of (permalink) Old 11-18-2002, 10:36 AM
**DONOTDELETE**
Guest
 
Posts: n/a
Something broke... Whats your guess?

hey all,

We went to paragon this past weekend... Yuck, it was wet. Anyhow - I had some problems.. .Well I had a lot of problems this time.

Shattered a glass in my hard top, carb problems, and now something up front with my rear.

I was trying to climb up some rocks when we noticed that my front tires weren't spinning. We don't know if we heard anything brake or if it was my jeep scraping the rocks trying to get over them.

After finally getting on flat ground. I hit the gas on the dirt road to verify that the front wasn't spinning.. (drive shaft is though)

We opened the cover when we got back to our cabin and with a little light we couldn't see anything to be wrong. it was raining so we didn't go crazy and look to hard.

Both hubs are ok.

I have a D30, 4:88s and a lock right. I have never broken an axle or joint.. My guess is the lock right is trashed. Possible?
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of (permalink) Old 11-18-2002, 11:00 AM
Keyboard Implanted
 
mbalbritton's Avatar
 
Join Date: Mar 2002
Location: Winston-Salem, NC
Posts: 3,833
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
 
Re: Something broke... Whats your guess?

Check your Tcase. believe it or not you actually have a 2low on the D20, but it's not indicated on the shifter. make sure you are fully engaged into 4high/low. I actually just found this out this past weekend I'll see if I can get intouch withteh guy that informed me of this and confirm the actual position. I had similar happenings to me and this explained my problems.

mbalbritton is offline  
post #3 of (permalink) Old 11-18-2002, 11:02 AM
**DONOTDELETE**
Guest
 
Posts: n/a
Re: Something broke... Whats your guess?

Front drive shaft was spinning..
Sponsored Links
Advertisement
 
post #4 of (permalink) Old 11-18-2002, 11:08 AM
Keyboard Implanted
 
mbalbritton's Avatar
 
Join Date: Mar 2002
Location: Winston-Salem, NC
Posts: 3,833
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
 
Re: Something broke... Whats your guess?

In full synch withthe rear driveshaft spin too? you will get some spin from the front driveshaft, but not much.... If your front shaft is appying power to the diff, and you checked the diff and didn't see anything wrong and your hubs are in good condition, ( assuming the axles are good too, I'd imagine you would know when the axles broke [img]images/graemlins/wink.gif[/img] ) I would step back to the Tcase again. are you locked up front?

mbalbritton is offline  
post #5 of (permalink) Old 11-18-2002, 11:13 AM
**DONOTDELETE**
Guest
 
Posts: n/a
Re: Something broke... Whats your guess?

4wd - both shafts are spinning (rear tires are turning)
Front D30 has a lockright.
Hubs are not busted.

I assume that either the lock right or axle splines are gone. Or I sheered off the pinion.

HOWEVER, While on the trailer - With hubs locked, I spun the drive shaft by hand. It spins about 1/4-1/2 turn freely and than something grabs. Axle spin a tiny bit when it grabs...

Now that its home and not raining hard I will pull the cover off again and look further inside.
post #6 of (permalink) Old 11-18-2002, 11:23 AM
**DONOTDELETE**
Guest
 
Posts: n/a
Re: Something broke... Whats your guess?

Dude, now that you're off the trail, pull the axles out!!

Other wise all we're doing here is GUESSING.

Crap occurs.
post #7 of (permalink) Old 11-18-2002, 11:24 AM
Keyboard Implanted
 
mbalbritton's Avatar
 
Join Date: Mar 2002
Location: Winston-Salem, NC
Posts: 3,833
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
 
Re: Something broke... Whats your guess?

and you don't hear/ feel anything clunking around in your front axle?
mbalbritton is offline  
post #8 of (permalink) Old 11-18-2002, 11:24 AM
**DONOTDELETE**
Guest
 
Posts: n/a
Re: Something broke... Whats your guess?

Hmmm... Think the subject could have told you that?

post #9 of (permalink) Old 11-18-2002, 11:26 AM
**DONOTDELETE**
Guest
 
Posts: n/a
Re: Something broke... Whats your guess?

thats correct. I have yet heard anything that would tell me that there are broken parts.

Is it possible that I could have taken out the splines on the lockright?
post #10 of (permalink) Old 11-18-2002, 11:40 AM
Keyboard Implanted
 
mbalbritton's Avatar
 
Join Date: Mar 2002
Location: Winston-Salem, NC
Posts: 3,833
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
 
Re: Something broke... Whats your guess?

Ya, I guess it's possible, but I would think you would know when it happened, or you would have signs of it starting to occur [img]images/graemlins/confused.gif[/img] how old is the Lock right? did you check the diff fluid out when you dumped it? looking for slivers of metal......
mbalbritton is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Off-Road Forums & Discussion Groups forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome