4.3 - Off-Road Forums & Discussion Groups
GM Small Trucks & SUV's All discussion of S-Class Trucks and SUV's

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of (permalink) Old 12-27-2000, 04:38 PM
**DONOTDELETE**
Guest
 
Posts: n/a
4.3

ok guys, i need some help. I have a 89 s-10 blazer 4x4 with the 4.3 engine. the tranny and tranfer case only have 20k on them. but the valves are tapping breifly when i start it up and every now and then when the engine is warm. I was wondering if there is a easy remidy or should i get the heads rebuilt/new heads or should i get a hole new engine??? thanks guys

george

Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of (permalink) Old 12-27-2000, 05:22 PM
**DONOTDELETE**
Guest
 
Posts: n/a
Re: 4.3

Adjusting the valves is fairly easy reworking the heads isn't to bad just take some time if you need some instructions or help e-mail me.

post #3 of (permalink) Old 12-27-2000, 07:32 PM
 
Join Date: Sep 1999
Posts: 6,517
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
 
Re: 4.3

<font face="Comic Sans MS">What's your oil pressure at start up and when it starts tapping? What viscosity of oil do you use? What's the temperature around when you fire up the engine? Just some thoughts...</font>

Tim
ORC Land Use columnist
My November article on ORC

http://www.off-road.com/land
The_Sandman_454 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #4 of (permalink) Old 12-27-2000, 07:52 PM
**DONOTDELETE**
Guest
 
Posts: n/a
Re: 4.3

well, latley its been about anywhere from0-15 degress when i started it, i run 10w-30 oil, i have oil pressure anywhere from little lower than the middle of the gage all to all the way at the top.

post #5 of (permalink) Old 12-27-2000, 10:07 PM
**DONOTDELETE**
Guest
 
Posts: n/a
Re: 4.3

i had the same prob with my 2.8... the valve tap is caused by no oil to the top of the engine.. common when its cold(thicker oil flowes slower) so there's your first prob, the valve tap is heard when??? accerlation? deaccelration? cruse idle??? and what is the pressure when it taps?? if the pressure is high and its tapping, plugged oil holes(pushrods, oil passages) if it starts tapping when the oil is really low (under13psi way at the bottom of the gauge) then its your oil pump.

Hope i helped... you all allways do

Tim

88 blazer
Like A Rock
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Off-Road Forums & Discussion Groups forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome