Off-Road Forums & Discussion Groups

Off-Road Forums & Discussion Groups (https://forums.off-road.com/forum.php)
-   Ford 67-96 F-Series, 78-96 Bronco (https://forums.off-road.com/ford-67-96-f-series-78-96-bronco/)
-   -   4x4 not engaging (https://forums.off-road.com/ford-67-96-f-series-78-96-bronco/205958-4x4-not-engaging.html)

wtd111 03-10-2005 11:21 AM

4x4 not engaging
 
I have a 89 Bronco with electronic control 4 wheel drive.
My problem is that when I try to shift into 4 low the transfer case makes a clicking sound and the 4 low light stops blinking. Occasionaly it will go into 4 low, it goes into 4 hi just fine. Do I have a bad control motor or is there something out of adjustment?

mudmonkey119 01-09-2006 12:50 AM

Re: 4x4 not engaging
 
I have also got a problem with my 89 Bronco with the auto locking hubs and electronic shift 4wd. I select the 4wd and all i hear is the computer click. But the selector light does not come on, and no 4wd =( I am also a little fuzzy on the auto locking hubs? Am i engaging them right? I dunno? Anyone with a little more experience than me have any ideas? Thanks

TNCowboyPRCA 01-09-2006 01:53 PM

Re: 4x4 not engaging
 
for both of yall, make sure the truck is stopped and the tranny is in neutral before shifting into or out of 4wd, but especially when using 4lo. some trucks (mine is this way) you can shift into 4hi on the fly while your moving, but its just better for your equipment if your stopped and the tranny is in neutral anyway.

But make sure when shifting into 4lo that your completely stopped and the tranny is in neutral (same goes for takin it out of 4lo).

if that doesnt seem to fix it, it could be a loose or leaky vacuum line, or bad motor. go underneath and look where the motor connects and see what happens when you shift this time, and let me know what you see or hear.

Steve83 01-14-2006 01:30 PM

Re: 4x4 not engaging
 
Both of you should read this article - it's a common problem with ESOFs.

http://www.supermotors.org/getfile/1...T-Case93ES.jpg

If your auto hub locks aren't engaging, swap them for good aftermarket manual hub locks. I prefer MileMarker with the best lock body & the black plastic knob because they're only ~$65/pr with the same LLT warranty as Warn Premiums. For more info on swapping, click my signature & look in the Brakes & Hubs album.

mudmonkey119 01-22-2006 06:06 PM

Re: 4x4 not engaging
 
Ok...I beat the transfer case motor with a rubber mallet, and the transfer case did shift into 4hi. when i switched it back into 2wd then again tried to go to 4hi, it did not shift again. According to the above reply and the attached article(which is very helpful) I will tear it down to clean and repair instead of an expensive replacement. I'll keep you informed of what I have found. Thank you.

GTRider245 01-22-2006 10:19 PM

Re: 4x4 not engaging
 
Well sounds like you established that the problem IS the transfer case motor. Better than the switch IMO. More expensive, but alot easier to replace than the switch.


All times are GMT -5. The time now is 08:38 PM.

Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2021, Jelsoft Enterprises Ltd.

User Alert System provided by Advanced User Tagging (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2021 DragonByte Technologies Ltd.
vBulletin Security provided by vBSecurity v2.2.2 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2021 DragonByte Technologies Ltd.
Copyright 1994-2009, VerticalScope Inc. // Off Road forums & discussion groups sitemap
side by side | atv | dirtbike | snowmobile | sandsport | competition | land use | Jeep | Toyota | Ford | GM

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome