Off-Road Forums & Discussion Groups - View Single Post - Jeep cutting out
View Single Post
post #5 of (permalink) Old 07-03-2007, 09:34 PM
JeepDawg
I Might Just Know What I'm Talking About
 
JeepDawg's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: S. CA
Posts: 1,503
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
 
The engine can still be turning over and the tach read 0....What would tell me is that the signal to the tach is gone. On most engines this is the pulse to the coil to fire it. The tach is basically a frequency counter calibrated for the # of cylinders.

Yea, I agree with Taz, I don't think you have found it. The MPI system is pretty basic...CPS and TDC sensors basically run the engine. Everything else is there to fine tune the performance. If I remember correctly, once the engine has started, it does not need the TDC sensor in the dist....it runs off the CPS. But, if you loose the CPS...dead....the computer will stop all ignition activity.

I believe your CPS is down on the harmonic balancer. I would check it's mounting and break/make the connector a few times.

Scott...is your MPI OBDI? If so, I have an OBDI scanner...but we might need to get the Mopar connector...not sure if it is the same as the GM one...you are more than welcome to try it.

Otherwise, short out pins 1 and 2 and read the codes. You can sometimes have a code but it won't set the light.

AKA DDawg16
84 CJ7, SOA, 5.7LTBI, 4L60E, 35"x12.5, 4.10 gears, F/Det, R/ARB, Full Roll Cage,
D44 Flat top in progress...
Link to my Frame up Restore
JeepDawg is offline  
 
 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome