Off-Road Forums & Discussion Groups - View Single Post - Transmission/Clutch Problems?
View Single Post
post #1 of (permalink) Old 07-25-2003, 07:26 PM
Roman
Guest
 
Posts: n/a
Transmission/Clutch Problems?

Hey guys, wondering if I could get some ideas from you. I have a 94' YJ with a I-6 in it and all stock parts (no engine, trans, gear swaps or anything). I will try to explain it the best I can but please bare with me because I am not the most mechanically knowledgable person by any stretch of the imagination.

Over the last 2-3 weeks I noticed a little problem shifting into 3rd and 4th gears. When shifting faster than normal (like getting onto the freeway to merge into traffic quickly), I noticed a slight grinding (still went into gear) that wasn't there before. Slowing down the shifting (like you should be) everything was fine and no problems or grinding.

Fast forward to today and there was no problems.. yet. I pull into a parking lot thinking all is good in Jeepville. Later, I come back out put it in reverse to leave... doesn't quite go in so I go to first gear, let off slightly on the clutch to move forward slightly and back into reverse thinking everything is lined up. So now is the were everything gets hairy...

1. start to back out of the spot and almost feels like the engine is hesitating. I was thinking maybe it was just the fact that I need to change my O2 sensor (~105K miles) and was thinking maybe it was related to that.

2. go forward and am in 1st gear, I hear (for the lack of better terms) what sounds like a baseball card in the spokes of a bike, but on a larger metalic scale. I immediately pull into the next open space in the lot.

3. if I start out in second (know its bad) everything is fine until I go to press the clutch in, and I hear a knocking. The knocking sounds vaguely like it is the throw-out bearing recalling from the past problems I have head with other non-Jeep vehicles.

4. i am sitting in the parking lot still, and I hear the bearing-like noise coming when the clutch is press fully to the floor. As soon as you let off, it goes away and all "sounds" normal.

5. i go to pull out and am going about 15mph in second gear hearing no noise. I let off the gas without pressing the clutch at all and I hear the noise again until it slows to about 5mph.

6. finally figuring I need to get it home, I pull onto the back street and accelerate through 2nd gear w/o letting off gas or pressing the clutch, and shift into 3rd gear... no problems, no noise.

7. same goes all the way through 3rd and into 4th gear. Shifting in 1st and 2nd you can tell there is defiantely something wrong. Shifting from 1st to 2nd is almost impossible and grinds really bad which is why I started out into 2nd to get it back to the house. (huge eletrical storm coming, no tops no doors)

Now... I am just wondering if this triggers any ideas from you guys who are more mechanically knowledgable than myself. I am going to have to take it into some place since I don't have the tools nor the knowledge to get into pulling a transmission to check out all the possible causes. I figured by asking, at least I could go into the local place with maybe a little knowledge so I am not taken hopefully. I definately appreciate any help in advance. I am taking it in and have yet to find a local guy who is knowledgable on Jeeps. [img]images/graemlins/ooo.gif[/img]

Thanks!
 
 
 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome